Izgubljena simetrija

Latinska ćuprija, onako kako sada izgleda, sagrađena je 1798. godine, a sagradio je Abdulah-aga Briga. Na istom mjestu je postojao kameni most prije 1565. godine, a izgradio ga je Ali Ajni-beg. Ćuprija je dobila ime po Latinluku, četvrti na desnoj obali Miljacke u kojoj su stanovali sarajevski katolici. Ta četvrt se protezla duž Miljacke do Ćumurije. 1886. godine pristupilo se regulaciji korita Miljacke. Tada je i izgled Latinske ćuprije promijenjen, zatrpan je svod uz desnu obalu (stoga je ćuprija danas nesimetrična), kamena ograda (korkaluk) je uklonjena, skinut je tarih koji se danas čuva u Zemaljskom muzeju, most je proširen dodatom stazom za pjesake.

2004. godine završena je rekonstrukcija ćuprije, uklonjena je dodatna staza za pješake, vraćena je kamena ograda, a na desnoj obali preko ulice se pruža bijela linija (urađena od kamena) koja simbolizira zatrpani luk.

.

[IMG]http://img166.imageshack.us/img166/2118/latinskamm8.jpg[/IMG]

.

Sličnu sudbinu je imala i Šeher-ćehajina ćuprija, ali o tome neki drugi put.

16 komentara

  1. @simpli – i careva cuprija je nekada bila kamena sa 4 luka, i nalazila se tacno ispred careve dzamije (povezivala juznu kapiju kolobara hana sa ulaznom kapijom u cerevu dzamiju), ali nazalost prilikom regulacije korita je srusena i napravljen je armirano-betonski most i pomjeren u liniju sa ulicom konak
    @reždnep – hvala, ponekad mi nije mrsko nesto i napisati uz fotku :))

Komentariši